Wednesday, October 14, 2009

SOUP

DEFINISI SOUP:
merujuk kepada sebarang makanan berbentuk cecair yang dihasilkan samaada daripada daging,beburung,ikan atau sayuran.

CIRI-CIRI SOUP YANG BAIK:
1. penggunaan bahan mentah yang berkualiti
2. tidak terlalu berminyak
3. tidak terlalu pekat
4. tidak terlalu keruh
5. warna yang seiring dengan penggunaan bahan utama bagi sesuatu soup
6. kesesuaian sup dengan course yang sebelum dan course yang menyusul selepas dalam sesuatu menu.

KLASIFIKASI SOUP
terdapat beberapa jenis soup:
1.sup jernih
2.sup pekat
3.sup khas

SUP JERNIH
sup jenis ini adalah jernih dan tiada bahan pemekat digunakan ke atas stoknya. ia boleh dihidangkan tanpa sebarang hiasan ataupun bersama hiasan daripada sayuran ataupun daging

SUP PEKAT
mempuyai warna seakan-akan susu.menggunakan roux untuk memekatkannya

SUP KHAS
selalu berada di kawasan-kawasan yang tertentu seperti gumbo soup di Amerika.

No comments:

Post a Comment